W Polsce grudzień mija pod znakiem wigilii klasowych w szkołach i spotkań opłatkowych w miejscach pracy. Co ciekawe, Japończycy również w tym samym czasie organizują uroczyste kolacje dla pracowników z tych samych wydziałów bądź firm. Nie świętują tak oczywiście Bożego Narodzenia; wg. danych z 2010 roku chrześcijan jest tu mniej niż 2% społeczeństwa. Wspomniane uroczyste kolacje to bōnenkai (jap. 忘年会), co oznacza dosłownie „przyjęcie ku zapomnieniu trudów roku”. Przyjęcia te mają być swoistą okazją do zapomnienia wszystkich trudnych spraw, które miały miejsce w kończącym się roku. W Okinoshimie rezerwacje na nie przyjmują nie tylko restauracje, ale też hotele. Te ostatnie, jeśli są położone poza centrum miasta (okręgiem Saigo), często oferują dowóz autobusem prosto z miejsca pracy. Zdarza się, że po przybyciu na miejsce uczestnicy przyjęcia nie siadają, gdzie chcą, tylko losują numer siedzenia. Sprzyja to integracji zespołu – towarzystwo do kolacji jest dobrane przypadkiem, więc mogą nim być współpracownicy, z którymi zwykle nie ma zbyt wiele okazji do rozmowy.
Nie ma określonego zestawu dań, które tradycyjnie powinny być serwowane na takim przyjęciu. Podawane są albo specjalności danego lokalu albo dania typowe dla okresu zimowego, np. wspominane w jednym z wcześniejszych artykułów nabe. Podczas niektórych bōnenkai goście biorą udział w grach z nagrodami. Popularnością cieszy się np. bingo. Osoby, które wygrały najszybciej, jako pierwsze mogą wybrać swoją nagrodę z przygotowanej uprzednio puli prezentów.
Na zakończenie przyjęcia jedna z osób jest zwykle proszona o wygłoszenie kilku słów pozdrowień. Po kolacji zebrani nie rozchodzą się do domów. Razem z bōnenkai planowane jest od razu afterparty, już w luźniejszej atmosferze. Mieszkańcy Okinoshimy zwykle wybierają na nie puby, w których można bawić się śpiewając ulubione piosenki (karaoke). Chociaż obecność na tej drugiej, nieoficjalnej części przyjęcia nie jest obowiązkowa, wiele osób decyduje się iść również na nią i pożegnać mijający rok trochę bardziej rozrywkowo.
Tekst i zdj.: Izabela Raczyńska
Numerowane miejsce na przyjęciu bōnenkai
Nabe, typowe danie dla okresu zimowego
Czasami bōnenkai obejmuje część artystyczną