Realizując zadanie „Regionalnie na talerzu” z projektu „Z biblioteka wszędzie BLISKO” spotkaliśmy się ponownie na warsztatach kulinarnych. Tym razem gotowaliśmy najbardziej znane w naszym regionie zupy: ogórkową i kalafiorową, plyndze, czyli placki ziemniaczane, szagówki, w innych regionach znane jako kopytka, z gulaszem i surówką z młodej kapusty. Na deser przygotowaliśmy babeczki ze śmietaną i owocami – tym sposobem połączyliśmy tradycyjne potrawy regionu krotoszyńskiego z najbardziej popularnymi obecnie. Inspiracją do naszego gotowania była książka „Kuchnia wielkopolska wczoraj i dziś, czyli porady jak smacznie i tanio gotować zachowując tradycję i zdrowie”.
Głównym celem naszego spotkania było wypromowanie biblioteki jako trzeciego miejsca oraz integracja środowiska lokalnego.
Jak zwykle pomocą służyły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Chwaliszewa oraz uczennice Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Krotoszynie, które są partnerem projektu.
Następne spotkanie kulinarne 3 czerwca. Będą to ostatnie warsztaty z projektu.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025.