1 października 2025 roku w Krotoszyńskiej Bibliotece Publicznej odbyła się Akademia Kulinarna Zdrowego Żywienia. Wydarzenie przyciągnęło mieszkańców Krotoszyna i okolic, którzy mieli okazję wziąć udział w pokazach kulinarnych, prelekcjach i degustacjach zdrowej żywności.
Od godziny 10:00 do 14:00 uczestnicy mogli obejrzeć pokaz przygotowania zdrowego śniadania, prowadzony przez nauczycieli i uczniów z ZSP 3 w Krotoszynie oraz przez panią Lidię Wasielak z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Krotoszynie. Natomiast w godzinach 12:30 do 14:30 pani Renata Drygas w raz z panią Małgorzatą Zimną z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krotoszynie edukowały uczniów szkół podstawowych w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków żywieniowych przez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w ramach programu „Trzymaj formę”.
W trakcie wydarzenia działały także stoiska producentów zdrowej żywności, dietetyków i klubów fitness, wśród których znaleźli się m.in.:
- OSM Jarocin – z degustacją wyrobów mleczarni, tj.: maślanki i serów,
- Las Kalisz – z degustacją bigosu z mięsem z jelenia oraz zupy gulaszowej z sarny,
- Maciej Pohl – degustacja mleka i serów,
- AgroIntegracja – wyroby z certyfikatem zdrowej żywności,
- Szymon Barański – Pasieka Barańskich,
- Transformers Krotoszyn – Natan Bujak - trening personalny,
- Sad jabłoniowy Andrzej Konarski
- Piotr Kaźmierczak – dietetyk
- Studio Figura Krotoszyn
- 36minut studio treningu personalnego
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Poznaniu
- Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych – z degustacją serów pleśniowych marki „Lazur” i pokazem procesu powstawania sera pleśniowego,
- Oleje Trawińscy Sp. z o. o. – z degustacją oleju i majonezu własnej produkcji,
- Pasieka „Miód Jana”,
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona,
- Farma Seronada Grzegorz Junatowski z serem kozim.
O godzinie 15:00 w auli Biblioteki odbyła się prelekcja p. Wojciecha Styburskiego z AgroIntegracji, pt. „Zrównoważona hodowla od pola do stołu – skuteczna integracja producentów rolnych i systemy jakości żywności”.
Dzień zakończył pokaz kulinarny w wykonaniu Krzysztofa Lisiaka i Jakuba Durczyńskiego - kucharzy z restauracji „U Bielawnego”, który cieszył się dużym zainteresowaniem uczestników.
Wydarzenie okazało się doskonałą okazją, aby promować zasady zdrowego żywienia, lokalne produkty oraz aktywny i zdrowy styl życia wśród mieszkańców Krotoszyna.
Dziękujemy szczególnie firmom: Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych, OSM Jarocin, Piekarstwo J.M Czwojda Sp. z o. o. oraz Las-Kalisz sp. z o. o. za przekazanie produktów do pokazów kulinarnych i wsparcie w organizacji imprezy oraz panu Andrzejowi Konarskiemu za przekazanie jabłek do degustacji.