Decyzja o potwierdzeniu udziału, a co za tym idzie kontynuacji w programie kulinarnym "Powiat od Kuchni" zapadła w Kole Gospodyń Wiejskich z Gorzupi już dawno. Ta masowa impreza, w której biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu krotoszyńskiego cieszy się ogromnym zainteresowaniem już od wielu lat. Nie zabrakło też Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzupi. Na spotkaniu Zarządu Koła panie ustaliły rodzaj potraw do degustacji, oraz zapoznały się z daniem konkursowym, a przygotować miały - terrinę z indyka (rodzaj pasztetu). Los wybrał nam dobre miejsce, bo blisko sceny - mówi przewodnicząca KGW w Gorzupi Halina Kozupa - mamy dobry zespól kucharek, znamy się na gotowaniu i na pewno będzie smacznie. W niedzielę 8 września na pięknym krotoszyńskim rynku sołtys i druhowie OSP z Gorzupi pomogli przywieść przygotowane przez Koło Gospodyń potrawy, rozstawili ławki i stoły, aby odwiedzający mogli sobie ze spokojem usiąść i smakować np. gorzupską zupę gulaszową, karkówkę pieczoną, kluski śląskie, rybę w pomidorach, sałatkę jarzynową oraz przy kubku kawy zjeść smaczne ciasto. Panie przygotowały też słoiki z konfiturami, ogórkami w zalewie weneckiej, pomidorki koktajlowe i inne pyszności. Wystrój stoiska i uśmiechnięte kucharki przyciągały uwagę odwiedzających. Pogoda można powiedzieć dopisała, co prawda nie było słonecznie ale w miarę ciepło, a co najważniejsze, nie brakowało odwiedzających nasze stoisko. Spotkanie z mistrzem kuchni Karolem Okrasą, przebiegło w bardzo miłej atmosferze.
Autor tekstu: Henryk Kubiak
Autor zdjęć: Henryk Kubiak, Ilona Jamry-Hamrol