Oprócz ryb oraz rozmaitych owoców morza jednym z zachwalanych produktów z Wysp Oki jest wołowina. W Okinoshimie oferują ją różne restauracje, w tym lokale typu yakiniku-ya, w których samodzielnie grilluje się przygotowane przez obsługę artykuły spożywcze. Wizyta w yakiniku-ya jest z pewnością ciekawym doświadczeniem dla turystów z zagranicy.
Samo słowo yakiniku-ya oznacza restaurację, która serwuje menu z grilla, w tym głównie mięso. Zaraz po wejściu do takiego lokalu rzuca się w oczy ruszt zainstalowany na środku każdego stolika. Zamówione mięsa, ryby, owoce morza czy zestawy warzyw są podawane do stolika surowe. Nakładanie porcji na ruszt szczypcami kuchennymi oraz smażenie według własnego upodobania jest dla gości główną atrakcją wizyty w yakiniku-ya. Gotową porcję zdejmuje się z ognia, macza w przygotowanym przed obsługę sosie tare i zjada ze smakiem.
Restauracje tego typu serwują również dania już gotowe, m.in. zupy oraz wybór potraw z kuchni koreańskiej. Sztandarowym przykładem tych ostatnich jest kimchi, czyli zestaw ostro doprawionych kiszonych warzyw. Pikantne jedzenie jest rzadko spotykane w kuchni japońskiej, więc yakiniku-ya oferują kimchi również w formie łagodnej.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć.
Tekst i zdjęcia: Izabela Raczyńska
Ruszt wbudowany w blat stolika. Obok nakrycia talerzyk z sosem tare:
Do stolika podawane jest surowe mięso:
Oprócz mięsa można grillować też np. warzywa:
Samodzielne smażenie na ruszcie to główna atrakcja wizyty w restauracji typu yakiniku-ya:
Od lewej: zupa z wodorostów wakame, zupa z kimchi:
Kimchi, czyli ostro doprawione kiszone warzywa to sztandarowe danie kuchni koreańskiej (w tle półmiski z surowym mięsem oraz kiełbaskami):