We wtorek, 6 maja, rozpoczęliśmy realizację warsztatów kulinarnych „Regionalnie na talerzu” z projektu „Z biblioteką wszędzie BLISKO”, dofinasowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025.
Zajęcia odbyły się przy pomocy Koła Gospodyń Wiejskich z Chwaliszewa i ZSP nr 3 w Krotoszynie, partnerów projektu. Przygotowaliśmy najbardziej znane potrawy regionalne: pyry z gziką, czerninę, kapuśniak z białej kapusty i na deser placki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Inspiracją była broszura „Delikatesse – krotoszyńskie smakołyki” pod redakcją Katarzyny Maciejewskiej i Krystyny Poczty.
Uczestników powitał Burmistrz Krotoszyna Cezary Grenda. Życzył powodzenia w kuchennych potyczkach i realizacji zadania.
Wszystkie przepisy wraz ze zdjęciami zamieścimy w specjalnej broszurze, która będzie dostępna na spotkaniu zamykającym projekt.
Następne warsztaty 27 maja o godz. 13:00. Są jeszcze wolne miejsca, zapraszamy do zapisów.
Tekst: BW
Zdjęcia: ASZ